website statistics

Stappenplan instructieInstructie / stappenplan voor het laten maken van een instructiefilm.

 • Stappenplan instructie

Bepaal de doelstelling

Wat wilt u bereiken met een film?

Instructiefilm maken

Elke producent van video zal beginnen met de vraag: wat wilt u bereiken met een instructiefilm? Veiligheidsaspecten laten zien, nieuw personeel instrueren, het gebruik van software uitleggen of gebruikers handleiding door middel van e-learning uiteen zetten? Allemaal verschillende doelstellingen die een andere aanpak vereisen bij de productie van audiovisuele content. De juiste aanpak vereist een empathisch vermogen om in de huid te kruipen van uw kijker.

Stel uzelf bij de volgende vragen:

 • Welke boodschap dient te kijker te absorberen?
 • Welke aspecten dienen in beeld te komen en wat is de beste methode?

Bepaal doelgroep en medium

Wie gaan de film bekijken en hoe gaan ze dat doen?

Instructiefilm Laten Maken

Om de verschillen tussen zender en ontvanger te minimaliseren moet de instructiefilm aansluiten bij de doelgroep. Een instructiefilm voor basisschool leerlingen vereist een andere stijl, inhoud en aanpak dan voor een commerciële sales training.

ZoomWorks heeft veel ervaring met diverse type new media en adviseert u hier graag over.

 • Elke doelgroep vereist een ander medium en elk medium heeft bepaalde eigenschappen.
 • Maak duidelijke indelingen en hoofdstukken om ervoor te zorgen dat er structuur in zit welke te volgen is.
 • Waak ervoor dat de film niet als saai worden bevonden.

 

Bepaal uw boodschap

Wat wilt u uw doelgroep instrueren en hoe gaat u dat doen?

Instructiefilm maken doelgroep

Keep it simple! Een instructiefilm moet helder en simpel zijn. Denk hierbij aan verkeersregelaars: die geven niet mis te verstane signalen. Meerdere instructies geven ruis, ook in een instructiefilm. Het is dus van groot belang dat wordt ingezoomd op de kern van de boodschap.

Ondersteuning nodig bij het formuleren van de inhoud? Wij helpen u graag!

 • Kies bij meerdere instructies, voor meerdere instructiefilms.
 • De stijl van uw content is afhankelijk van doelgroep, medium en doel.

 

Ontwikkeling van concept

Script schrijven. Uitbesteden of zelf doen?

Concept Instructiefilm maken

In een script wordt puntsgewijs beschreven hoe de film is opgebouwd. Een script bestaat uit 2 belangrijke elementen; gesproken woord en actie (beeld). Voor handige tips bij het schrijven van een script, neem geheel vrijblijvend contact me ons op!

Als u de productie van een instructiefilm wilt uitbesteden is dit het moment om ons te benaderen. ZoomWorks adviseert u graag! Tijdens een kennismakingsgesprek zal de inhoud van het project verder uitgewerkt worden (beginsel script). Zaken die hierbij aan de orde komen zijn: inhoud, doel, stijl, lengte, planning, en budget.

 • ZoomWorks helpt u graag bij de ontwikkeling van uw instructiefilm of veiligheidsvideo.
 • Een externe naar uw lesmateriaal laten kijken, geeft verfrissende ideeën!

Videoproductie

De productiewijze en realisatietijd van een video.

Videoproductie Instructiefilm Laten Maken

Op het moment dat het concept en script zijn goedgekeurd, kan er begonnen worden met de productie van de instructiefilm. Hierbij geven wij duidelijk aan wat er van u verwacht wordt, wij maken een planning, bereiden de productie voor en zorgen er voor dat de opnames in goede banen verlopen. Na de montage krijgt u de instructiefilm te zien en heeft u de mogelijkheid om feedback te geven. Eventuele opmerkingen zullen we verwerken en komen met de volgende versie. Dit proces gaat door tot beide partijen 100% tevreden zijn.

De tijd die nodig is voor het laten maken van een instructiefilm is per productie verschillend. De doorlooptijd wordt grotendeels bepaald door de grootte van de productie. Over het algemeen duurt de productie van een instructiefilm drie à vier weken. Uiteraard kan dit sneller indien dit gewenst is. Wij gaan hier flexibel mee om.

 • Belangrijk om te weten: ZoomWorks neemt het voortouw in het productieproces.
 • Indien gewenst kan een instructiefilm in een zeer kort tijdbestek geproduceerd worden.

Positioneren van uw video

Een instructiefilm zonder views, is als etalage zonder publiek.

Instructiefilm Laten Maken Online positioneren

Het effect van een instructiefilm is o.a. afhankelijk van de vindbaarheid. Hoe vaak wordt de instructiefilm daadwerkelijk bekeken. De instructiefilm online positioneren is een doorgaand proces, waarbij kennis van de laatste ontwikkelingen onmisbaar is.

Youtube
Met een marktaandeel van 85% is Youtube het grootste videoplatform op internet. Online positionering van uw instructiefilm begint dan ook hier. Doordat Google Youtube-video’s toont in haar zoekresultaten, biedt dit kansen voor u!

Video Zoekmachine Optimalisatie
Zoekmachines beoordelen websites tegenwoordig op basis van relevante content. Omdat Google niet in staat is de inhoud van uw instructiefilm (beeld en geluid) te bepalen, zal dit gebeuren door attributen die wij aan een instructiefilm toekennen. Alleen op deze wijze kunnen Google en Youtube de instructiefilm goed indexeren. Met als gevolg dat de instructiefilm getoond zal worden in de zoekresultaten en bekeken wordt door uw doelgroep.

 • Youtube is met 85% het grootste online video-platform.
 • Video zoekmachine-optimalisatie biedt enorme kansen.

Monitoren van statistieken

YouTube is geen doel op zich, maar een middel waarmee u beter vindbaar wordt.

Statistieken Instructiefilm Laten Maken

Er zijn diverse mogelijkheden binnen Youtube om de statistieken van uw instructiefilm te monitoren. Binnen Youtube kunt u de statistieken bekijken met YouTube Insight. Hiermee wordt duidelijk hoeveel mensen de instructiefilm hebben bekeken, hoelang de instructiefilm is bekeken, hoe de instructiefilm gevonden is, via welke websites en wat men er van vindt.

Uiteindelijk doel van de instructiefilm is om er voor te zorgen dat uw instructie helder wordt overgebracht bij uw doelgroep.

 

 • Statistieken monitoren geeft u diverse inzichten en handvatten tot verbetering.
 • Wij helpen u graag bij het interpreteren van de statistieken van uw instructiefilm.

Instructie film

Blijf met ons in contact op de manier die bij u past!

X

Contact

Bel ZoomWorks

Mail ZoomWorks